Καμία άλλη θυσία για τα κέρδη τους.


Καμία άλλη θυσία για τα κέρδη τους!
Άμεση θεσμοθέτηση των μέτρων διασφάλισης ασφαλείας για τους εργαζόμενους διανομείς!

Τραγικός θάνατος για έναν ακόμη νέο εργαζόμενο, έναν διανομέα, σημειώθηκε στις 30 Μαΐου 2017 στην περιοχή της Λάρισας. Ο 28 χρόνος νέος διανομέας Γ. Κ., εργαζόμενος στη γνωστή επισιτιστική αλυσίδα της Θεσσαλίας DE-TOX, έδινε και αυτός όπως χιλιάδες νέες και νέοι εργαζόμενοι,  τον δικό του αγώνα επιβίωσης, απροστάτευτος σε μια καθημερινή άνιση μάχη με την άσφαλτο με αντίτιμο ένα φτωχοκάμματο τρόμου και εξαθλίωσης.

Μόλις λίγες μέρες μετά τη μαζική και μαχητική απεργία των ντελιβεράδων έξω από το Υπ. Εργασίας, ο θάνατος αυτός έρχεται να φέρει βίαια στο προσκήνιο τα δίκαια αιτήματα μιας από τις πιο ευάλωτες ομάδες εργαζομένων, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, ατομικό εξοπλισμό προστασίας του αναβάτη, εταιρικά μηχανάκια και συντήρησή του με έξοδα της επιχείρησης, βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο δύσκολη είναι η δουλειά των διανομέων όταν αυτοί αναγκάζονται να δουλέψουν παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, την κατάσταση του οδοστρώματος και την επικινδυνότητα της ασφάλτου για τα οποία οι εργοδότες αδιαφορούν. Προσπαθούν να χωράνε όλο και περισσότερα δρομολόγια, όλο και μεγαλύτερα πακέτα, ακόμη και να τρέχουν για να σημειώσουν τα ποσοστά διανομής που  λειτουργούν με έξτρα μπόνους. Δεν συγχωρούμε κανένα αφεντικό που θυσιάζει τα πάντα για το κέρδος της επιχείρησής του και χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο τις συνθήκες εργασίας για να γλιτώσει από παντού τα «περιττά» έξοδα. Φαντάζουν φθηνές οι δικαιολογίες ότι «ήταν ένα ατύχημα», «συμβαίνουν αυτά», «ήξερες ότι είναι επικίνδυνο» κλπ, όταν οι εργαζόμενοι στο χώρο αυτόν γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πει εντατικοποίηση στη δουλειά, μισθοί ψίχουλα και άθλιες συνθήκες εργασίας ακόμη και με κίνδυνο τη ζωή τους. Αυτό είναι το μοντέλο «εργασίας» που χτίζουν σε όλους τους κλάδους δουλειάς από κοινού Κυβέρνηση-Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσουν, αυτή η ανάπτυξη που υπόσχονται. Επομένως, δεν είναι άμοιροι ευθυνών και προφανώς και αποτελούν τους ηθικούς αυτουργούς μιας ακόμα δολοφονίας.

Οργή για τον άδικο θάνατο του νέου εργαζομένου!!
Ως συλλογικότητα που αγωνιζόμαστε και συμμετέχουμε στις μικρές και μεγάλες καθημερινές μάχες στο εργασιακό και κοινωνικό πεδίο, που  δείχνουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας σε κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της εργατικής τάξης και της νεολαίας, δε θα αφήσουμε κανένα εργατικό δυστύχημα αναπάντητο. Στεκόμαστε στο πλευρό όλων των εργαζομένων  που διεκδικούν ανθρώπινους ρυθμούς εργασίας και ζωή με αξιοπρέπεια. Δεν ξεχνάμε τις νωπές ακόμη μνήμες των εργατικών ατυχημάτων σε everest και mikel πριν από μερικούς μήνες. Απαντάμε ακόμη πιο μαζικά και μαχητικά στα εργοδοτικά εγκλήματα. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους καθ τη νεολαία, να καταδικάσουν το θλιβερό γεγονός και να βάλουν φρένο στην εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία.

Πρέπει το εργατικό κίνημα να απαντήσει άμεσα. Δεν αρκεί απλά να μείνει σε ένα επίπεδο καταγγελιολογίας, αλλά πρέπει να αναπτύξει άμεσα δράση γύρω από αυτό. Πλέον καμιά δολοφονία δεν πρέπει να μένει αναπάντητη.

ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ
Στηρίζουμε τα δίκαια αίτημα των εργαζομένων διανομέων, όπως αυτά διατυπώθηκαν σαφέστατα στη μαζική και μαχητική απεργία του κλάδου πριν 5 μέρες.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ
  • Υποχρέωση της επιχείρησης να παρέχει δικά της οχήματα στους διανομείς τα οποία θα πρέπει να συντηρεί ο εργοδότης σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Όλο το κόστος να βαραίνει την επιχείρηση και μόνο.
  • Υποχρέωση να παρέχονται τα απαραίτητα Μέτρα Ατομικής Προστασίας  (Κράνος, γάντια, ειδικά μπουφάν , μπότες και γάντια μηχανής).
  • Απαγόρευση διανομών σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες (Βροχή , ψύχος , υψηλές θερμοκρασίες).
  • Προσλήψεις και Στελέχωση του σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με ταυτόχρονη  εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλα τα επισιτιστικά καταστήματα που εργάζονται διανομείς.
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΖΕΙ ΜΕ 3 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΩΡΑ
  • Αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες μας.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • ΟΧΙ στις απλήρωτες υπερωρίες και την ανασφάλιστη εργασία.
  • 7ωρο – 5ήμερο -35ωρο για όλους.

Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης & Πολιτισμού
30 Μαΐου 2017

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *