Προετοιμάζοντας το διήμερο οδοιπορικό στα βήματα του Άρη Βελουχιώτη

Το μονοπάτι προς το φαράγγι του Φάγγου.
Προετοιμάζοντας το διήμερο οδοιπορικό που διοργανώνεται από τις Εργατικές Λέσχες της χώρας στις 6 και 7 του Ιούνη, μέλη της Λέσχης Εργασίας, Αλληλεγγύης & Πολιτισμού Τρικάλων, μετέβησαν τη Δευτέρα 1 Ιούνη 2015 από τα Τρίκαλα στη Μεσούντα, με σκοπό να διαπιστώσουν την κατάσταση του μονοπατιού προς το Φαράγγι του Φάγγου όπου «έπεσε» ο Άρης.
Μνημείο του Άρη στο κέντρο της Μεσούντας.
Μνημείο στη Μεσούντα αφιερωμένο σε όλους εκείνους
που έπεσαν για τη Λευτεριά και τη Δημοκρατία.Η αρχή του μονοπατιού βρίσκεται σε απόσταση 3 περίπου χιλιομέτρων από το κέντρο της Μεσούντας, διά μέσου ενός ιδιαίτερα στενού (ασφαλτοστρωμένου κατά το μεγαλύτερο του τμήμα) δρόμου.
Η σηματοδότηση στην αρχή του μονοπατιού.
Για λόγους ευκολότερης πρόσβασης στο μονοπάτι η πεζοπορία άρχισε από τον δεύτερο (όπως κατεβαίνουμε) ελιγμό του δασικού δρόμου. Η πρόσβαση δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη και χρειάζεται «κάποιου βαθμού» προσοχή. 
Τα πρώτα μέτρα του μονοπατιού.
Το μονοπάτι στην αρχή προχωρά ανοδικά με πορεία παράλληλη προς την κοίτη του Αχελώου, 50 περίπου μέτρα πάνω από το ποτάμι. Από την αρχή του μονοπατιού και για 600 περίπου το πέρασμα του μονοπατιού κρίνεται εύκολο χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι «επιτρέπονται» λάθη.
Το μονοπάτι 200 περίπου μέτρα από την αρχή. Δεξιά η κοίτη του Αχελώου.
Από το σημείο εκείνο και μετά το μονοπάτι ελίσσεται και συνεχίζει για 200 περίπου μέτρα με απότομη ανοδική πορεία έτσι ώστε να περάσει πάνω από την κοφτερή ράχη που οδηγεί στη συνέχεια προς το φαράγγι του Φάγγου.
Ο Αχελώος ποταμός, 700 περίπου μέτρα από την αρχή του μονοπατιού.
Η θέα στην απέναντι πλαγιά του Αχελώου μεταξύ των χωριών Μυρόφυλλο και Πολυνέρι (Κοθώνι).
Το τμήμα αυτό κρίνεται το δυσκολότερο μέρος του μονοπατιού και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Μετά το πέρασμα της ράχης το τοπίο γίνεται ομαλότερο και κατεβαίνοντας σε 100 περίπου μέτρα φθάνει σε ένα πλάτωμα όπου περνώντας κάθετα το ρέμα που κατεβαίνει το φαράγγι βρισκόμαστε στο σημείο που «έπεσε» ο Άρης.
Το ρέμα που κατεβαίνει το φαράγγι Φάγγου λίγα μόλις μέτρα από το σημείο που "έπεσε" ο Άρης.
Η χρονική διάρκεια για το πέρασμα του μονοπατιού (από την αρχή ως το τέλος) είναι περίπου 1 ώρα τόσο κατά το «πήγαινε» όσο και κατά την επιστροφή. Το μονοπάτι είναι καθαρό και έχει πολύ καλή σήμανση. Εμπόδια που να δυσχεραίνουν περισσότερο τη διάβα του δεν υπάρχουν. Η θέα σε όλο το μήκος του μονοπατιού είναι «μαγευτική» ενώ η ικανοποίηση από το πέρασμά του και την άφιξη στο σημείο που έπεσε ο πρωτοκαπετάνιος του Ε.Λ.Α.Σ., «απερίγραπτη».
Η θέση που "έπεσε" ο Άρης στο φαράγγι του Φάγγου.
Γενικά για όσους θέλουν να διαβούν το μονοπάτι προτείνουμε να έχουν ορειβατικά παπούτσια ή μποτάκια, μακρύ παντελόνι και μακρυμάνικο πουκάμισο – μπλούζα καθώς και σακίδιο πλάτης για τα πράγματα που θέλουν να μεταφέρουν (π.χ. φωτογραφική μηχανή, νερό κ.α.) ώστε να έχουν  τα χέρια τους ελεύθερα. Για το πέρασμα του μονοπατιού απαιτείται σεβασμός στο βουνό, και όχι φόβος.
ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *